Lekki, rozgrzewający i aromatyczny – taki jest rosół domowy, czyli jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. To element tradycyjnego niedzielnego czy świątecznego obiadu, a także sposób na… rozgrzanie podczas przeziębienia lub innej choroby. Dlatego warto wiedzieć, jak przygotować doskonały rosół na bazie kurczaka.
Rosół z kurczaka
Klasyczny rosół przygotowuje się najczęściej z kurczaka oraz wołowiny, można jednak przyrządzić tak samo pyszny bulion wyłącznie z drobiu. Rezygnacja z czerwonego mięsa sprawia, że zupa jest mniej kaloryczna, a przy tym równie odżywcza. Tylko aby zachować jej bogaty, głęboki smak, należy postawić na dobrej jakości składniki. Podstawą powinien być kurczak zagrodowy, który jest chowany bez antybiotyków oraz żywiony naturalną, roślinną karmą (bez GMO). Więcej informacji na ten temat jest dostępnych na stronie https://zagrodowy.pl/, gdzie dodatkowo znajduje się historia podlaskich gospodarstw zajmujących się tego typu hodowlą.
Natomiast wracając do rosołu bazującego na drobiu, dobrze jest poznać korzyści, przez które warto go regularnie przygotowywać. Taki wywar:
- doskonale rozgrzewa, a tłuszcz wytopiony z kości zdrowego kurczaka działa osłonowo na błony śluzowe, łagodząc m.in. ból gardła;
- zawiera niewiele kalorii (ok. 30 kcal na 100 ml bulionu), a przy tym jest bardzo sycący;
- jest lekkostrawny oraz łatwo go przełknąć, co jest ważne w przypadku infekcji dróg oddechowych;
- wzmacnia skórę oraz kości, dzięki kolagenowi znajdującemu się w długo gotowanym rosole drobiowym;
- może stać się podstawą do przygotowania innych zup.
A skoro już wiesz, dlaczego warto jeść rosół z kurczaka zagrodowego, sprawdź, jak go przyrządzić.
Składniki na rosół drobiowy
Aby ugotować aromatyczny rosół, potrzebujesz:
- kurczaka o wadze ok. 1-1,5 kg;
- 2-3 marchewki;
- 1 duży korzeń pietruszki;
- 1 cebulę;
- ½ pora;
- ¼ korzenia selera (lub ½, jeśli jest mały);
- 3 ząbki czosnku;
- 3 listki laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżeczkę ziaren pieprzu;
- 2-3 łyżeczki soli;
- 2 litry wody;
- świeży lubczyk lub natkę pietruszki.
Przygotowanie rosołu z kurczaka zagrodowego
Rosół nie jest trudną w przyrządzeniu zupą, aczkolwiek warto trzymać się kilku zasad. Jeśli jesteś gotowa/y, przejdź do przepisu.
- Dokładnie opłucz kurczaka w zimnej wodzie. Jeśli chcesz nieco „odchudzić” bulion, możesz usunąć nadmiar tłuszczu, który znajduje się na dolnej części podbrzusza.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyj oraz obierz. Usuń łupiny z czosnku oraz cebuli. Dodatkowo przekrojoną na pół cebulę opiecz przez chwilę nad kuchenką gazową (jeśli posiadasz) lub usmaż na suchej patelni, aby się zrumieniła. To doda aromatu zupie.
- Do garnka włóż przygotowane mięso, warzywa oraz wszystkie przyprawy. Zalej całość zimną wodą.
- Zagotuj wodę i od razu zdejmij przy pomocy łyżki pianę, która będzie zbierać się na powierzchni wywaru. Zmniejsz moc palnika i gotuj rosół z kurczaka od 90 do 120 min od zagotowania.
- Podawaj rosół drobiowy z makaronem typu nitki oraz pokrojoną w plasterki, ugotowaną marchewką.
Jak wzbogacić smak rosołu?
Jeśli lubisz aromatyczne zupy, możesz nieco podkręcić smak rosołu. W tym celu dodaj jeden z poniższych składników (lub miksuj je wedle gustu):
- sos sojowy;
- anyż i goździki (w minimalnej ilości, ponieważ są bardzo intensywne);
- kilka suszonych grzybów (sprawdzą się borowiki oraz podgrzybki).
Dlaczego warto robić rosół z kurczaka zagrodowego?
Rosół z kurczaka zagrodowego to zdrowa i sycąca zupa. Dobrej jakości mięso oraz warzywa z ekologicznych upraw sprawią, że będzie to idealny posiłek w chorobie, choć nie tylko. Długo gotowanym, pełnym smaku wywarem można zachwycić gości podczas rodzinnego obiadu, a to, co zostanie, może stać się bazą do innych zup. Oprócz tego warto wiedzieć, że taki bulion można mrozić.