Gin z tonikiem to już klasyk, a gin z prosecco to… przyjemny, orzeźwiający i lekko cierpki koktajl, który kryje się pod nazwą French 75. I choć nie jest tak popularny, jak Aperol Spritz, to moim zdaniem powinien poznać go każdy fan (lub fanka) drinków z prosecco.
French 75 jest prosty i szybki do zrobienia, a najbardziej wyrafinowanym składnikiem jest tu gin. Teoretycznie robi się go w shakerze (lub, jak kto woli, w słoiku), ale w mojej wersji nawet to nie będzie potrzebne. To co, skusisz się?
French 75 - kcal
Jedna porcja French 77 według podanych proporacji ma ok. 310 kcal. Wiem, sporo, ale uwierz mi, jest tego wart 😉
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 310
Składniki na french 75
- 6o ml ginu
- 150 ml prosecco
- 30 ml soku z limonki*
- 20 ml syropu cukrowego**
- kostki lodu
french 75 - przepis na drinka
Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Wlej gin, prosecco, sok z limonki i syrop cukrowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy długiej łyżeczki***.
* W oryginalnym przepisie jest sok z cytryny, ale moim zdaniem sok z limonki o wiele lepiej tutaj pasuje.
** Sprawdź pod zdjęciami, jak zrobić syrop cukrowy.
*** Klasycznie French 75 robi się w shakerze i podaje bez lodu, ale w tej wersji jest według mnie bardziej orzeźwiający.
Jak zrobić syrop cukrowy?
Do niedużego garnka wsyp 1 porcję cukru i wlej 1 porcję wody. Gotuj, aż całość delikatnie zgęstnieje, nabierze konsystencji syropu. Po wystudzeniu możesz przelać go do buteleczki/słoika i przechowywać w lodówce.
Drink z prosecco – przepisy
Zrobiłam Ci smaka na drinki z prosecco? Mam dobrą wiadomość, na moim blogu jest ich znacznie więcej. Więc… na co czekać? Otwieraj butelkę prosecco i skorzystaj z jednego z przepisów (a najlepiej ze wszystkich, bo każdy, ekhm, jest przeze mnie wielokrotnie testowany):
- drink z prosecco i sokiem pomarańczowym – lekka, orzeźwiająca propozycja, zwłaszcza dla osób, które nie lubią zbyt dużej ilości alkoholu w koktajlu (PS. równie dobrze smakuje z prosecco free);
- koktajl prosecco z marakują – masz pulpę z marakui i nie wiesz, co z nią zrobić? Wymieszaj z prosecco i problem z głowy!;
- Aperol Spritz – oczywiście nie mogło też zabraknąć klasyka, czyli klasycznego Aperol Spritza (bo ideałów się nie zmienia).
You must be logged in to post a comment.