fbpx
Co do jedzenia na wigilię firmową – poradnik dla organizatora

4 grudnia 2023

Co do jedzenia na wigilię firmową – poradnik dla organizatora

Organizujesz firmową wigilią i nie wiesz, co do jedzenia przygotować? Choć teoretycznie jest to całkiem proste, w praktyce może spędzać sen z powiek. Na szczęście mam przygotowanych kilka wskazówek, które mogą Ci w tym pomóc.

Gdzie zorganizować wigilię firmową?

Organizację wigilii z pracownikami rozpocznij od podjęcia decyzji, gdzie spotkanie ma się odbyć. Tutaj najczęściej są dwie opcje:

  • restauracja;
  • siedziba firmy.

W pierwszym przypadku Twoim jedynym zadaniem jest wybranie miejsca, zarezerwowanie terminu i zaakceptowanie jednej z kilku propozycji menu. Największym plusem tego jest oszczędność czasu, aczkolwiek minusów może być całkiem sporo. Pierwszym z nich są wyższe koszty, na które nie każdy przedsiębiorca może sobie pozwolić. Druga kwestia związana jest z ilością miejsca. Gdy zatrudniasz kilkudziesięciu pracowników, znalezienie odpowiedniej restauracji w pobliżu może okazać się problematyczne. Jest jeszcze kwestia dojazdu, który dla niezmotoryzowanej części zespołu nie zawsze będzie łatwy.

W każdej z tych sytuacji często lepszym pomysłem jest organizacja wigilijnego spotkania w siedzibie firmy. Co wtedy z jedzeniem? Można zamówić zewnętrzny catering. Nie dość, że masz większą dowolność w komponowaniu menu, to jeszcze wszystko zostanie przywiezione oraz rozłożone na wybraną godzinę, a Ty nie będziesz musiał/a się tym zajmować.

Przykładowo, catering wigilijny w Katowicach od Catering Arts może obejmować:

  • dostarczenie i rozłożenie jedzenia w określonym miejscu;
  • nakrycie stołu i przygotowanie świątecznych dekoracji;
  • zapewnienie podstawowego wyposażenia, umożliwiającego rozłożenie bufetu, a także wypożyczenie zastawy;
  • przygotowanie bufetu z alkoholem oraz ciepłymi napojami;
  • rozłożenie stołów i krzeseł cateringowych;
  • obsługę kelnerską;
  • posprzątanie po spotkaniu.

W zależności od warunków w siedzibie, a także budżetu, możesz zadecydować, z których z powyższych opcji skorzystać.

Świąteczna tradycja, czyli co do jedzenia na wigilię firmową

A co do jedzenia wybrać na świąteczne spotkanie firmowe? Bezpiecznym wyborem zawsze są tradycyjne potrawy wigilijne takie jak:

  • czerwony barszcz z uszkami;
  • kapusta z grzybami;
  • gołąbki;
  • pierogi z kapustą i grzybami;
  • smażony lub pieczony karp;
  • ryba po grecku;
  • makówki lub kutia;
  • piernik staropolski.

Uwzględnij jednak wcześniej, czy w Twoim zespole znajdują się weganie lub wegetarianie, dla których należałoby specjalnie skomponować niektóre potrawy. Tutaj sporą zaletą jest korzystanie z cateringu, który zapewnia większą elastyczność. Restauracje zwykle mają przygotowane dwie lub trzy opcje menu i nie ma możliwości wymiany konkretnych potraw.

Wigilijne spotkanie z kulinarnym motywem przewodnim

A gdyby tak zerwać ze świąteczną tradycją i… stworzyć całkowicie nową? Świetnym, oryginalnym pomysłem jest organizacja wigilijnej imprezy firmowej z kulinarnym motywem przewodnim, który zmienia się co roku. W ten sposób można na chwilę przenieść się do słonecznej Hiszpanii, zakosztować aromatycznej kuchni włoskiej lub rozkoszować się kuchnią bałkańską. W okresie, gdy jesteśmy z każdej strony atakowani klasycznymi, bożonarodzeniowymi daniami, stanowi to całkiem miłą odmianę.

Artykuł sponsorowany.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Co jeść na diecie keto: Praktyczny przewodnik dla początkujących

Co jeść na diecie keto: Praktyczny przewodnik dla początkujących

Dieta ketogeniczna, znana także jako dieta keto, stała się jednym z najpopularniejszych planów żywieniowych wśród osób dążących do szybkiego spadku wagi oraz poprawy zdrowia metabolicznego. Ta niskowęglowodanowa dieta skupia się na spożywaniu wysokotłuszczowych posiłków, umożliwiając organizmowi przejście w stan ketozy, w którym ciało spala tłuszcz […]

Przepis ramen z łososiem

Przepis ramen z łososiem

Ramen, to nic innego jak tradycyjna japońska zupa, która z dalekiego wschodu podbiła serca smakoszy na całym świecie. Jego historia sięga kilkuset lat wstecz i choć nie ma jednego, oficjalnego przepisu na ramen, to wszystko zaczęło się od prostego bulionu, makaronu i kilku dodatków. Dzisiaj […]